Girişimcilik ve İnovasyon Hakkında

Hakan Saygan
2 min readJul 6, 2021

--

Genç Akbanklı Deneyim Kampı sunar!

30 Haziran itibarıyla başladığımız ve bir ay boyunca sürecek Genç Akbanklı Deneyim Kampı özellikle girişimcilik, inovasyon ve gelişim üzerinde yoğunlaşıyor. Alanında uzman ve deneyimli bireylerden dinlediğimiz bu tecrübeler, bizlerin bu kavramlara bakış açısını derinleştiriyor. Bu çalışmayı da bu kapsamda gerçekleştiriyorum.

Girişimcilik, tarihin eski dönemlerinden beri karşımıza farklı sıfatlarla çıkmaktadır. Rekabetin oluşabileceği her alan girişimci için birer fırsattır. Bu rekabet ortamının oluşabilmesi ise ekonomik ve bireysel özgürlüklere sahip olunması gereklidir. Bu şartlar gerçekleştikten sonra girişimcilik adına yapılması gereken tek şey harekete geçmektir. Girişimcilikte harekete geçildikten sonra ise sabırlı olmak bir gerekliliktir. Girişimci başarısızlığı göze almalı ve her başarısızlığından yeni dersler çıkarmalıdır. Dünya üzerinde tek denemede başarılı olabilen girişimci yoktur. Özet olarak girişimci; harekete geçen, sabırlı ve ders çıkaran bir yapıya sahip olmalıdır.

Ortaya çıkmış bir girişim, çekim gücü yüksek bir yörüngeye benzer. Tek bir kişinin ya da birkaç kişinin fikri ile ortaya çıkan girişim, gelişim sürecinde etrafında olan kişileri ve fikirleri yörüngesine alarak kolektif bir yapı ortaya çıkarır. Böylelikle kişiler ve fikirler adına verimli bir bütünlük oluşmuş olur. Yani girişim bir ya da birkaç birey-fikir ile başlasa da gelişimiyle birlikte bir bütün halini alır.

Girişimcilik birey ile başlar, takım ile devam eder.

İnovasyon, teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza girmiş ve gün geçtikçe yayılan bir kavramdır. Temelinde verimlilik yatan bu kavram aslında sürekli iyiye gitmeyi amaçlar. Yeni bir girişimcilik fikri ya da mevcut olan bir problemi çözmede inovasyon kullanılabilir. Yenilikçi çeşitli fikirler aynı pota altına eritilerek ortak bir çözüm elde edilebilir. Yeni projelerde ise değişim ve gelişim etrafında gelişen bir inovasyon fikrinden söz etmek mümkündür.

Temelden bir dönüşüm, inovasyon fikrini içermez. İnovasyonda var olanı yenileştirmek ve geliştirmek temel esastır. Böylece tıpkı girişimcilikte olduğu gibi inovasyon için de dinamik bir durumdan bahsedilebilir. Sürekli geliştirmek bireyi de nesneyi de diri tutacaktır.

Girişimcilik ve inovasyon birlikte ele alındığında çok daha verimli bir yapıdan bahsedilebilir. Girişimci, girişim için uygun adımları atacak ve girişim geliştikten sonra istişareler ile girişimi fikir çeşitliliğine uygun duruma getirecek ve bu girişim inovasyonlar ile desteklenerek verimli bir dönüşüm içerisinde tutulacaktır.

Girişimcilik ve inovasyon alanında şahsi düşüncelerime gelince: Ben bu kavramları doğayı ve hayvanları koruma üzerine uygulamayı planlıyorum. Bazı araştırma ekipleri kurularak atıklar ve geri dönüşüm üzerinden sağlıklı projeler oluşturulabilir ve böylelikle dünyadaki her canlı adına önemli sonuçlar elde edilebilir. Unilever’ın plastik atıklardan parklar için bank üretmesini bu düşünce adına örnek olarak gösterebilirim. Ülkemizde ve dünyanın her yerinde böyle çevre dostu inovasyonlar ve girişimler yapabilmek dileğiyle…

--

--